Plaatsingstraject (Wormerveer)
Nadat de ZEK had ervaren dat coöperatieve molens in de Westzanerpolder (Hoogty) gefrustreerd werden en de opschaling van het Windpaard bij overheden weerstand opriep, is besloten ook op andere manieren aan acceptatie van duurzame energie zoals windenergie te werken (zoals de Energieke kampioenschappen en de Duurzame Kunstkoffer).
Zo is de ZEK vele educatieve instanties langsgegaan om ze warm te maken voor een klein windmolentje, dat net als zonnepanelen helpt het klimaatprobleem aan te pakken. Inmiddels had Zaanstad haar rapport U.W.T.’s (Urban Wind Turbines) in Zaanstad gepubliceerd en staat deze gemeente vanuit haar klimaatdoelstelling achter plaatsing hiervan.
Zo benaderde de ZEK achtereenvolgens: de bouwers van stadhuis Inverdan, het Zaans Museum, werkgroep Kalverpolder (Jacob Vis terrein), het Michaël College, Kramer Hemmes en tenslotte gaf NME bij het Darwinpark aan toch huiverig te zijn voor reacties.
Totdat er met De Groote Weiver contact werd gelegd. De stichting bleek de educatieve functie in het klimaatprobleem direct op te willen pakken, waarna ZVH ook enthousiast werd, vooral toen op de Dag van de Duurzaamheid een klein voorbeeldmolentje werd geplaatst. De ZEK heeft de stichting bijgestaan met de omgevingsvergunning en blijft naast eigenaar van de turbine ook zorg dragen voor openbaring van de prestaties ervan.
De windturbine, een Heydewind 2,5 kW is geplaatst op het terrein van het REM-eiland in Wormerveer voor de ingang van het cultureel centrum De Groote Weiver.
De Groote Weiver is een cultureel centrum met een eetcafé (vrijdags), kringloopwinkel (dinsdag – zaterdag), repaircafé, werkplaats- en podiumfunctie. Het wordt gerund door zo’n 80 vrijwilligers van uiteenlopende leeftijden. Een plek die – naast culturele activiteiten – steeds meer een trefpunt wordt voor mensen die een verduurzaming van de maatschappij voor ogen hebben en waar sinds 2012 ook Transition Town Café’s en Info Documentaire avonden worden georganiseerd.
De stichting kan nu als ondersteuning van hun educatieve activiteiten over de 100% groene stroom van de Windhaan beschikken.
Hieronder een verslag van het oprichten van De Windhaan. Neem er de tijd voor, dit is geen tiktok-snelheid !
Ingebruikname
Op de internationale winddag van 2013 (15 juni) is De Windhaan officieel geopend door wethouder Linnekamp van Zaanstad. Hij benadrukte dat initiatieven als deze helpen om Zaanstad in 2020 energieneutraal te maken. Hij hoopt dat er in Zaanstad meer van dit soort initiatieven worden ontplooid.
De naam De Windhaan is als naam gekozen uit de vele inzendingen vanwege een drietal redenen:
De inzender van deze naam, Nathan Wouda, is beloond met een A-Solar zonne-oplader.
Specificaties:
De stormbeveiliging is gebaseerd op het omkiepen in de helikopterstand, waarbij tevens de spanningsbewaking en de remweerstand zijn ingeschakeld.
Onderhoud vindt plaats in overleg met de Zaanse Energie Koöperatie en wordt uitgevoerd in eigen beheer.
Opbrengsten
In de bar wordt gewerkt aan een display waarop te zien is wat er aan energie wordt opgewekt. Deze cijfers worden vertaald naar inzichtelijke symbolen waaruit kan worden opgemaakt welke elektrische apparaten kunnen werken op de inkomende stroom. Het concept van wattage en kilowattage kan zo meer context krijgen. Het energieverbruik van De Groote Weiver wordt zo inzichtelijk voor de medewerkers en de bezoekers, een eerste stap om te kunnen besparen ! Dit is het positieve effect van het inzetten van een duurzame maatregel dichtbij de gebruiker.
Aan het display wordt nog gewerkt. Tot die tijd wordt door de vrijwilligers de opbrengsten van de Windhaan regelmatig op een leitje geschreven dat in de bar hangt.
De Windhaan staat op het terrein van de
Stichting de Groote Weiver
Industrieweg 1A
1521 NA Wormerveer
Website: www.degrooteweiver.nl