Achtergrond van Zaanse Energie

Zaanse Energie is een activiteit van de Zaanse Energie Koöperatie (ZEK), een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk met als hoofddoelstelling: ‘Elk huis in de Zaanstreek klimaatneutraal’. Dat willen we vooral bereiken door inzet van duurzame energie en stimuleren van bewust energiegebruik. Wanneer je bijvoorbeeld geen eigen dak hebt of er geen zonnepanelen op jouw dak passen, kun je Zaanse Energie afnemen. Daarmee help je actief mee om jouw omgeving te verduurzamen en mee te werken aan de energietransitie.

Lokaal opgewekt met windturbines en zonnepanelen
De ZEK plaatste al in 1994 een eigen windturbine in Assendelft, een Lagerwey 18/80. De productie van Zaanse Energie was daarmee een feit. Deze turbine heeft in ruim 25 jaar zo’n 3,5 miljoen kilowattuur elektriciteit geleverd. Daarna ging het snel met de lokaal opgewekte energie:
• 2012: windenergie van Het Windpaard in Assendelft
• 2015: zonne-energie van het Zonneveldt dak in Engewormer
• 2018: zonne-energie van het White Ranch dak in Assendelft.

Leuk om te weten als je langs die zonnedaken of windmolen fietst, dat daar jouw stroom wordt opgewekt! Er liggen plannen klaar om onze productielocaties uit te breiden, zodat nog meer huishoudens profiteren van de voordelen van Zaanse Energie.

Levering via Greenchoice
Niemand wil zonder stroom of gas komen te zitten en daarom moeten energieleveranciers aan wettelijke eisen voldoen. Zaanse Energie wordt geleverd via onze partner Greenchoice. Een energiebedrijf dat 100% groene energie levert, zowel stroom als Aardgas met Natuur voor Morgen. Zo kunnen wij garanderen dat je te allen tijde van duurzame energie wordt voorzien tegen een aantrekkelijk tarief.
Greenchoice ondersteunt ruim 100 energiecoöperaties in Nederland en stimuleert haar – meer dan 600.000 – klanten om energie te besparen en zelf duurzame energie op te wekken.

Lees hier wat klanten van vinden van Greenchoice

Doe mee, groei mee
Als je klant wordt ontvangt ZEK een vergoeding van Greenchoice. Samen met onze leden investeren we dit geld in lokale projecten, te beginnen met (nog meer!) zon- en windenergie in de Zaanstreek. Zo draag je dus altijd bij aan de groei van duurzaam energiegebruik in jouw leefomgeving.

Zaanse Energiegebruikers: dubbel duurzaam
Inmiddels kopen zo’n 150 klanten Zaanse Energie via Greenchoice. En wat blijkt? Onze afnemers besparen op hun energiegebruik en gaan dus voor dubbel duurzaam! Een voordeel daarvan is dat we met dezelfde hoeveelheid lokaal opgewekte energie meer klanten kunnen bedienen, tegen een voordelig tarief.
Dat is goed nieuws voor iedereen maar vooral onze planeet.