Voortgang Zaans zoekgebied Windenergie

Nieuwsmailing windenergie, 15 januari 2024.

Bijeenkomst Financieel meedoen met Zaanse windenergie.

Op dinsdag 23 januari 2024 om 19.30 uur organiseert de gemeente Zaanstad samen met Zaanse Energie Koöperatie (ZEK) en Lokale energie coöperatie Saenz een bijeenkomst over financiële participatie in het Zaanse zoekgebied windenergie.

Financiële participatie betekent financieel meedoen met energieprojecten

In het nationale Klimaatakkoord is afgesproken dat bij de ontwikkeling van duurzame energieprojecten de omgeving zo veel mogelijk financieel kan meedoen. Dat geldt voor projecten voor wind- en zonne-energie. Ook de gemeenteraad van Zaanstad vindt dit een heel belangrijk onderwerp. De gemeente onderzoekt daarom welke voorwaarden over het financieel meedoen in de spelregels over het Zaanse zoekgebied windenergie moeten komen. Met andere woorden: welke spelregels moet de gemeente stellen zodat inwoners en bedrijven financieel kunnen profiteren van de opbrengst van eventuele nieuwe windturbines.

Tijdens de bijeenkomst staat de volgende vraag centraal: Wat moet de gemeente regelen om lokaal eigendom in het zoekgebied windenergie goed van de grond te laten komen? Hiervoor gaan we in gesprek met lokale energie-coöperaties en experts. Belangstellenden krijgen ook de kans om hun voorkeuren aan te geven over dit onderwerp. De uitkomsten van de gesprekken nemen we mee in de concept-spelregels voor het zoekgebied.

De bijeenkomst is op dinsdag 23 januari 2024 vanaf 19.30 uur in de Saense Bouwplaats in Westzaan (Adres: Zuideinde 50, 1551 PE Westzaan).

Graag tot dan!

Met vriendelijke groet, Team Duurzaamheid

Gemeente Zaanstad

Een reactie op “Voortgang Zaans zoekgebied Windenergie

  1. Ik vraag me af of er überhaupt plaatsen zijn aan het Noordzeekanaal om windturbines te plaatsen. Misschien handig om daar eerst eens naar te kijken.