Vorig jaar vroegen wij aan onze donateurs en leden, of er een intentie was om te participeren in
de aanleg van een nieuw project. Een groot aantal leden heeft zich aangemeld.
Wij zijn verheugd mede te kunnen delen, dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
onze subsidieaanvraag heeft goedgekeurd. Dit betekent concreet, dat wij kunnen starten met de
voorbereidingen, om het zonnedak van onze opweklocatie White Ranch uit te breiden.
Wij zijn voornemens om participaties van 50 euro uit te geven waarbij jaarlijks een stuk aflossing en
rente wordt uitgekeerd. Ieder jaar wordt hetzelfde bedrag uitgekeerd. In het begin iets meer rente en
op het eind meer aflossing.
Over de wijze van inschrijving, de criteria die wij gaan hanteren bij de inschrijving en aanverwante
zaken willen wij het nog gaan hebben. Dit wordt een onderwerp om in een aparte commissie te
bespreken en deze vast te leggen. Als je interesse hebt om hierover mee te denken en wilt helpen bij
de uitvoering kan je dit aangeven bij Piet Molenaar, onze penningmeester. Je bent van harte welkom
om plaats te nemen in deze commissie. Rita Melk heeft haarzelf reeds aangemeld. Met dank!
Klik op menu Mailings en dan Informatiebulletins.
In memoriam: Jan van der Laan, in functie als molenaar van molen het Windpaard van de ZEK.
Jan is op 16 maart op 75-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden.
Jan kwam bij de ZEK terecht bij het zoeken naar een geschikte locatie voor de Lagerwey 18/80, die was aangeschaft door de leden van de Zaanse Energie Koöperatie. Een projectgroep met onder anderen Ton Smit, Jaap Kellerman en Cees Pauw vond uiteindelijk een plek bij de vroegere buren van Ton. De familie Van der Laan was een veehouderij begonnen op Noorderweg 1, waar de wind ongehinderd zijn weg kon vinden naar de molen, een transformator-hokje op de hoek stond en een familie, die een goed alternatief voor kernenergie toejuichten en voor weinig (één gulden) een stukje grond hiervoor beschikbaar stelde.
En zo werd Jan dus molenaar. Die de technische hulptroepen van de ZEK gelijk aanriep als ’t Windpaard kuren vertoonde en Ton toegang bood om maandelijks de opbrengst, de kuren en mogelijk vogelslachtoffers te noteren. (Vanuit de opbrengsten calculeerde ‘de Windmaand’ het windregiem per regio). En altijd bood Jan tijd en koffie om een boom op te zetten over nieuws in de Volkskrant of wel en wee van zijn beesten en de b.d. middelen die Jan in ruime mate voorhanden had. Zo meldde o.a. de Volkskrant meer en meer dat omwonenden ernstig ziek werden van het geluid van windmolens. En ja, de snel draaiende tweewieks Lagerwey kon aardig wat herrie produceren en de Vanderlanen woonden op enkele tientallen meters daarvandaan. Het commentaar van Jan was steevast: Het is net als het herkauwen van een koe: wanneer je haar hoort, produceert ze. Is ze stil, dan mankeert er iets aan!
En zo was het ook: kon je lekker in het zonnetje zitten of liggen bij de “najaars-schouw”, dan bood het Windpaard een lust voor oog en oor, bij keiharde wind kon je beter binnen blijven. De najaarsschouw was het jaarlijkse hoogtepunt in of bij het “melkhok” van Van der Laan. De met muziek van de Scric der See omringde ceremonie was het tonen van prestaties en nukken van het Windpaard en het belonen van molenaar Jan met een kus van de voorzitter en een kruik Zaanse Molenbitter, die dan ook gelijk werd uitgeschonken.
De welwillendheid van Jan en in zijn kielzog de hele familie Van der Laan is van onschatbare waarde geweest voor het functioneren van de Zaanse Energie Koöperatie.
Het ZEK bestuur wenst Cees, Margreet en Mirjam heel veel sterkte met dit gemis en verlies.
Dick Beets, met dank aan Ton Smit
Informatiebulletin juli 2024, nummer 8
Uitgave van de Zaanse Energie Koöperatie
Van de interim-voorzitter Jan Res
Na het afscheid van Thecla Graas als voorzitter van de ZEK, heb ik me naar voren geworpen om tijdelijk voorzitter te zijn, in afwachting van…in afwachting van wat? Een persoon, liefst vrouwelijk, enzovoort, enzovoort, die de taak van voorzitter wil overnemen. Maar dat gebeurde tot nu toe niet spontaan. Ik heb mezelf, gezien de leeftijd en gezondheidssituatie (niets ernstigs!), altijd ad interim beschouwd.
Volgens Wikipedia betekent het
o tijdelijk
o tussentijds
o voorlopig
Dus, waarschijnlijk eerder dan ik toen bedacht, komt er een einde aan deze periode van voorzitterschap, en ga ik met de ZEK-leden en bestuur op zoek naar een stevige hameraar of met andere woorden: Zoek Een Klapper van Voorzitter.
Het bestuur bestaat momenteel uit zes zeer actieve personen, die elk een deel van de problematiek overzien en regelen. Ik moet erbij vermelden dat ze allen vrijwilliger zijn en zich voor de goede zaak inzetten. De goede zaak houdt in dat de ZEK en haar leden streven naar duurzaamheid op het gebied van energie. Energie die we allen nodig hebben om te eten, wonen en heen en weer bewegen tussen woning, werk en vrije tijd. Duurzame energie, opgewekt door zon en wind, waarbij aardwarmte eveneens niet is uitgesloten.
Natuurlijk hebben we fossiele energie nog steeds nodig om de gehele industrie en maatschappij rond te laten draaien. Doch we dienen het langzaam te laten verdwijnen, uit het energiesysteem vandaan. Gaat niet in een dag, en officiële instanties nemen ook 25 jaar de tijd hiervoor.
Het voorzitterschap van een energiecoöperatie vergt een lange adem om iets te bereiken, geduld en communicatie. Communicatie binnen de club en er buiten. En wees duidelijk.
Als je je herkent in dit beeld of wilt herkennen en je wilt de uitdaging aangaan, dan volg je een aantal stappen.
o Maak tijd vrij
o Gezond verstand
o Stel je niet in op korte termijn succes
o Communiceer met een ieder
o En denk: ik wil me inzetten voor duurzame energie, als vrijwilliger of als voorzitter.
Er is veel te doen; denk aan zon op dak en dat is niet zo makkelijk als het lijkt. Je moet een groot dak hebben om voldoende op te wekken om het financieel rond te breien. En dan het stappenplan, je maakt een rondje door de maatschappij: Karel van het kadaster, Bob de Bouwer, Eelco de elektraman, Conrad van de constructie, Nort de notaris, en Saoud van de subsidie en Coen van de crowdfunding, enzovoort tot aan Keet van de catering.
Met wind is dat niet minder en misschien teveel om hier op te noemen (volgende keer maar).
Dus als je dit alles gelezen hebt en begrijpt dan grijp je de telefoon en vraag je of de post, al is het ad interim, nog vacant is. Je belt. Schrijven mag ook. Ik zie je reactie gaarne tegemoet met vermelding: We zoeken Willie!
Rest mij zowel de leden, donateurs, geïnteresseerden, als de overige leden van het bestuur een fijne zomer toe te wensen.
Jan Res Jan.res@zaanse-energiekooperatie.nl
Telefoon ZEK: 0633800429
Bron: Bol.com
Actieve donateurs en leden gezocht…..wij zoeken jou!!!
Wij zoeken vrijwilligers voor…..
KRAAMBEMENSING op zaterdag 8 september op…
DE NATUURDAG, waar veel Zaanse organisaties aan meedoen.
Via de site https://zaansenatuurdag.nl/vrijwilligerswerk/ kan je meer informatie vinden over deze dag. Ook kan je je daar aanmelden als vrijwilliger, maar dat kan ook via onze secretaris: Antonet Warger
antonet.warger@zaanse-energie-kooperatie.nl
Verder zoeken wij vrijwilligers voor DE COMMISSIE WARMTENETTEN.
Ken je ook woonblokken die aaneengesloten willen verduurzamen? Dat bespaart een boel investeringen voor iedereen. Wil je helpen mensen hierover te informeren, hier publiciteit aan te geven?
Neem dan contact op met
George.poel@zaanse-energie-kooperatie.nl
Tenslotte doen wij een groot beroep op de aanhangers van de ZEK.
Plaats een bericht, informeer je mede leden, donateurs of belangstellenden over een onderwerp, dat verduurzameling een boost kan geven.
Berichten kunnen verstuurd worden naar antonet.warger@zaane-energie-kooperatie.nl
Energy buddy door Jan Res, voorzitter ZEK
Deel 1.
Het klimaat gooit ons alle kanten op en wel op verschillenden manieren. De eerste is de soms extreme afwisselingen tussen warm, zomers klimaat en kou die met de regen letterlijk uit de lucht komt vallen. De tweede is meer: wat verandert er dan? Dit geldt ook voor de meningen van mensen, die aan de ene kant vinden dat het wel meevalt met het klimaat, zolang de vakantie maar doorgaat en de tank van de auto goed gevuld is, en aan de andere kant de mensen die kommeren om onze leefomgeving, de bossen, het groen en de dieren. En de kleinkinderen, want die zullen de gevolgen meemaken. Op 10 juli maakte de klimaatraad bekend dat we te weinig doen om de uitstoot van CO2 te minderen, dus ga het maar opslaan. Tegen welke prijs en moeite kan nog niet precies verteld worden (NOS journaal).
Aan beide zijden wordt wel eens overdreven, en in beginsel komt het erop neer dat het glas half vol kan zijn en tegelijk half leeg. Dus bekijk het van de optimistische kant.
Nederland doet het goed met zonnepanelen. Op 27 maart kwam het bericht van CERES (*) dat er meer dan 3 miljoen zonnedaken zijn. En dat is goed. Maar zoals altijd zit er een maar aan. Deze zonnepanelen leveren de energie in pieken af: zomer en overdag in plaats van winter en ‘s nachts. En stroom is net als een ijsje, je moet het gelijk opeten, anders ligt het op de grond. Dus ijs kopen is direct consumeren. Geldt ook voor stroom. Opwekken betekent eigenlijk gelijk hier gebruiken.
De slimmerds onder ons zeggen dan: ik stop het in de koelemmer of coolbox. Ook goed, maar we weten allemaal dat na een uur op het strand het ijsje toch gesmolten is.
Het motto moet worden (en zeker van de ZEK) : opwekken en gelijk gebruiken, en lokaal gebruiken. Het heeft geen zin om zonnepanelen in Marokko neer te zetten om dan de opgewekte stroom vervolgens naar ons landje te laten vliegen. Dus in dagelijkse taal: overdag de wasmachine aan, de vriezer aanzetten, de boiler water laten opwarmen en voor de CV een groot buffervat warmpjes opvullen. En sommigen nemen een koelkast, of in energietermen te spreken een batterij. Wat het nut daarvan is moet nog maar blijken.
Eigenlijk betekent dit, dat ons denken om moet. Niet ‘s nachts wassen (vanwege het ingeroeste idee dat nachtstroom goedkoper is, neen was). Niet ‘s nachts de batterij van de auto opladen, omdat deze toevallig dan voor de deur staat. Het betekent ook dat ieder huishouden moet investeren in (warmte)buffers voor douchen en verwarmen. En deze omslag kost tijd (en geld). Een eenvoudig mens moet er zeker aan wennen.
Maar (weer dat maar) begin ermee en dat varieert van huis isoleren (vloer, dak, ramen, en serre afsluiten in de winter). Aha, je kan ook je leefomgeving in barre, koude tijden kleiner maken, en dan zomers weer groter. Een gordijn (of moderne versie ervan) in het trapgat!
Als je zonnepanelen hebt, het verbruik aanpassen (zolang er gesaldeerd wordt maken de meesten van ons daar nog geen sport van).
Je kan je huis langzaam voorbereiden op de overgang van gas naar elektra (het hoeft niet in één dag of nacht), zoals elektrisch koken op inductie (even wennen, maar hooguit een week), je CV-ketel stapsgewijs aanpassen wat de temperatuur betreft (ik kwam tijdelijk in een huurhuis en de CV stond op 90 graden@#$). Bij 70 graden werkt het ook nog. Mocht het niet werken dan kan je het huis of werkplaats laten onderzoeken op warmtelekken of men kan ook zeggen koudelekken. ’t Is maar van welke kant je het bekijkt. In de Zaanstreek hebben we de warmtescanners, die je van dienst kunnen zijn. Zoek op zaansewarmtescanners.nl
De radiatoren! Dat betekent dat die ter plekke de warmte afgeven aan de ruimte, maar dan wat efficiënter. Dus de kast erom weg (hoe mooi ook) en een climate booster erop en als dat niet voldoende is een ‘lage temperatuur radiator’. Deze werkt op temperaturen onder de 55 graden. En dat is ideaal voor een…warmtepomp. Die werkt als het systeem van de koelkast, maar dan omgekeerd. Het produceert warmte in plaats van kou. Graag hier meer over, de volgende keer, want ik wil graag de EnergieBuddy invoeren: de Zaanse Energie Buddy, goed afgekort de ZEB.
We kennen allemaal de energiecoaches en de fixers, die op verzoek bij de mensen langskomen om te wijzen waar en hoe je energie kunt besparen. Ze nemen ook nog cadeautjes mee (radiatorfolie, tocht-strips, zuinige LED-lampjes, enzovoort). Eigenlijk gaat het niet om de cadeautjes, maar meer hoe kan ik mezelf redden, wat kan ik zelf doen. Dan heb je iemand nodig die de weg wijst en je ondersteunt. Die weet wat eerst, en wat later kan.
Isoleren is één ding. Stel een vrijend stel zit in een auto, met de motor uit en de airco dan ook uit. Na tien minuten weet de buurt dat daar wat gaande is. Goed geïsoleerd, maar die mensjes ademen: zuurstof erin en CO2 en vocht eruit. Leuk voor even, maar zo kan je je huis niet behandelen. De EnergieBuddy weet raad, van tochtstripjes tot aan de warmtepomp. Het lijkt me handig dat per wijk te organiseren.
Tot zover de kleine en soms grote stapjes in het geheel van maatregelen, die variëren van opwek van duurzame energie tot het nuttig en efficiënt gebruik van die energie.
Wordt vervolgd…
(*) CERES https://coteqnetbeheer.nl/nieuws/livegang-ceres-verbeterde-beschikbaarheid-waardevolle-data
Zijn er binnen de ZEK mensen met kennis en ervaring om dit in te vullen? Dan wordt je van harte uitgenodigd om mee te denken als je zo`n buddy wilt. Ook horen we het graag als u van zo`n buddy gebruik zou willen maken en waar u dan precies behoefte aan hebt.
Of ga ik nu te hard?
Bob Oegema
Participeren in zon- en windprojecten door Piet Molenaar, penningmeester ZEK
Helaas lukt het op dit moment niet om in of direct rond de Zaanstreek projecten van de grond te krijgen. Wij, als bestuur van de ZEK, zijn intensief op zoek naar locaties waar zonnepanelen of windturbines geplaatst kunnen worden. Het geld om te investeren is hiervoor aanwezig. In die tussentijd kunnen wij ons kapitaal op de bank laten staan, maar dat levert qua rente ook niet veel op. Er zijn projecten die financiële ondersteuning kunnen gebruiken, zodat de ZEK, als coöperatie meer rente kan genereren.
Dit jaar hebben we bijvoorbeeld in een zonnepark (fase 3) bij Bergen geparticipeerd. Er wordt onderzocht, of het mogelijk is een zonnepark installatie te realiseren gekoppeld aan een batterij. Op deze wijze hopen wij ook weer wat kennis te verkrijgen.
Wij hebben ook geparticipeerd in ONS (Onze Noordzee Stroom). Dit is een initiatief van Energie Samen (een landelijke koepel- en belangenorganisatie) en Windunie (een grote coöperatie) met als doel het eerste coöperatieve windpark op zee te bouwen. Deze twee organisaties zijn een samenwerking aangegaan met het consortium Noordzeker, een initiatief van pensioenfonds ABP in samenwerking met pensioenbelegger APG en windparkontwikkelaar SSE Renewables. Noordzeker heeft de ambitie om grootschalige windenergie op te wekken op de Noordzee en mee te doen met de aanbesteding voor het windgebied IJmuiden Ver. Door de samenwerking zetten de partijen een belangrijke stap op weg naar een Nederlands windpark op zee met lokale deelneming waarbij de partijen werken aan betaalbare windenergie voor Nederland. Momenteel wordt er gekeken naar hoe het een en ander vorm kan krijgen.
Het heeft zeker onze voorkeur om juist in de Zaanstreek te investeren in hernieuwbare energie. Dus als u een idee heeft waar wij als coöperatie een project met betrekking tot wind of zon zouden kunnen realiseren, is uw inbreng van harte welkom.
Ideeën kunnen gestuurd worden naar ruud.sweering@zaanse-energie-kooperatie.nl (commissie ZON) en/of jos.berkhout@zaanse-energie-kooperatie.nl (commissie WIND).
Laten we er met zijn allen kijken hoe we dit kunnen realiseren.
Copyright © 2024 Zaanse Energie Koöperatie
Alle rechten voorbehouden.
Ons e-mailadres is:
contact@zaanse-energie-kooperatie.nl
De ZEK is gevestigd op Zaanweg 57 in Wormerveer.
Postadres: Postbus 114, 1520 AC Wormerveer.
Website: www.zaanse-energie-kooperatie.nl
Rekeningnummer: NL 61 TRIO 0254 706584.
De ZEK is regelmatig in het nieuws.
De ZEK wil groeien om meer invloed te kunnen uitoefenen en ook meer duurzame projecten te kunnen ondersteunen.
Kent u iemand die u lid kunt maken ?
Voor 10 Euro is hij/zij donateur, voor 10 Euro en een eenmalige inleg van 50 Euro is hij/zij lid.
U kunt deze aanmelden via ons e-mailadres:
contact@zaanse-energie-kooperatie.nl of via de
website: www.zaanse-energie-kooperatie.nl