Zaanse Energie Koöperatie


Link naar site Zaanse Energie
Windkracht van het KNMI

Actuele wind (KNMI)

Energie opgewekt door de ZEK (in kWh)

White Ranch:658.620
Het Windpaard:3.805.002
Zonneveldt:390.188
Totaal:4.853.810

Windmolen Het Windpaard in Assendelft

De ZEK heeft een windmolen die reeds 20 jaar electriciteit produceert. Het Windpaard dankt zijn naam aan het edele dier, dat het wapen van Assendelft siert. Deze molen is een Lagerwey 18/80 ook wel genaamd 'de boerenmolen', omdat in de beginjaren van windenergie het plan was "bij iedere boerderij een windmolen te plaatsen". Momenteel is het beleid voor windparken en veel grotere molens van inmiddels 3 MegaWatt.

De molen met fundering en netaanluiting kostte € 100.000,- De leden brachten
€ 68.180,- bij elkaar, de rest konden we lenen bij Deltawind, een windmolen-coöperatie in Zeeland en bij installatiebedrijf Firma Boon in Assendelft, die ook installatie en kabelaanleg belangeloos voor het ZEK-Windpaard heeft uitgevoerd.

In het kort de specificaties:

  • Maximaal Vermogen: 80 kiloWatt
  • Aantal wieken: 2
  • Wiekdiameter: 18 meter
  • Masthoogte: 30 meter
  • Startwindsnelheid: 3 meter/seconde
  • Max vermogen bij: 12 meter/seconde
  • Draait uit de wind bij: 20 meter/seconde

De generator heeft een variabel toerental en is in drie fasen mutator/stroom-omvormer: met condensatoren en gelijkrichters wordt gelijkstroom gemaakt; triacs maken een wisselstroom van 50 Hz, die exact in fase loopt met het net. Gemiddelde jaaropbrengst zou zijn: 168.000 kiloWattuur/jaar.

Lagerwey is in 2003 helaas failliet gegaan. De opvolger heet nu Lagerwey Wind en is springlevend. Hieronder een artikel van de hand van Ard de Poot (met toestemming geplaatst).

“TECHNOLOGIE BLIJFT DE BASIS” VOOR LAGERWEY

Fabrikant test in Lelystad twee L93-2.6MW windturbines
Dit ontwerp kent wellicht de kortste BOM (bill of material) voor een windturbine tot nu toe. Daardoor heeft deze turbine reeds op basis van kleinschalige productie een concurrerende aanschafprijs en zijn de kosten voor service en onderhoud minimaal.

Lagerwey L93 windturbine kop

De eerste testturbine van het huidige platform is al meer dan 2 jaar in bedrijf, kent een gemiddelde beschikbaarheid van meer dan 98,5% en heeft nog vrijwel geen onderhoud nodig gehad. De rijwind – gekoelde generator, waarbij geen actieve koeling nodig is, komt voort uit de hoge efficiency-generator die door Lagerwey in eigen beheer is ontwikkeld en wordt geproduceerd. De rotorbladen zijn van LMGlassfiber, de converter van ABB, de pitch en yaw – systemen van gerenommeerde leveranciers en zowel de hard- als de software van de controller komen van Lagerwey zelf.

Terwijl vele fabrikanten zich een weg moeten banen door de jungle van de financiële wereld heeft Lagerwey zich gewijd aan het ontwerpen en realiseren van een product dat afrekent met het verleden van de windsector, waarin product-betrouwbaarheid en duurzaamheid ter discussie werden gesteld.
Momenteel werkt Lagerwey aan uitbreiding van de productiecapaciteit en de eerste orders. Ook worden partnerschappen gezocht met strategische partners, die inzien dat de basis van een goede business case een uitstekend product is.

Lagerwey L93 binnenwerk

De testopstelling van de twee L93 turbines in Lelystad is een gezamenlijk project van Lagerwey Wind en enkele private investeerders. De turbines zijn in januari 2012 opgebouwd en blijven in principe hun gehele levensduur (naar verwachting ongeveer 20 jaar) op het terrein staan. De opgewekte stroom wordt verkocht aan Eneco.