Zaanse Energie Koöperatie


Link naar site Zaanse Energie
Windkracht van het KNMI

Actuele wind (KNMI)

Energie opgewekt door de ZEK (in kWh)

White Ranch:468.174
Het Windpaard:3.648.678
Zonneveldt:303.941
Totaal:4.420.793

Nuttige links op het gebied van energie en onderwijs

Meld je aan voor de Voorleesactie | Dag van de Duurzaamheid
De Dag van de Duurzaamheid (10-10-201x) start met de voorleesactie op honderden basisscholen door heel Nederland. Inmiddels is de zesde editie van de Voorleesactie geweest.
Doe als voorlezer, school of kinderboerderij mee en ga in gesprek met leerlingen over het thema duurzaamheid. Het thema legt de nadruk op de positieve kant van duurzaamheid: laten we samen de wereld mooier maken ! Dit jaar was er gekozen voor -Mr Finney en het raadsel in de bomen-. In dit boek, geschreven door Laurentien van Oranje, ontdekken Mr Finney en zijn vrienden hoe ze door te delen beter met elkaar en met de aarde om kunnen gaan.
Bekijk hier het wervingsfilmpje.

Informatie voor spreekbeurt over energie voor basis-scholieren.
EnergieGenie helpt je met je werkstuk en spreekbeurt over energie. Je vindt er antwoorden op al je energieke vragen. Hoe bespaar je energie? Wat is er mis met CO2? Je leert het allemaal op EnergieGenie! Maar blijf wel kritisch want de site wordt betaald door Nuon, deel van Vattenfal met veel smerige kolencentrales.
Hier vind je de website.

Met de nieuwe serious game ”Villa Eeckhoorn” is leren leuk!
In mei 2012 is groep 7/8 van basisschool de Achthoek (Zeeburg) in Amsterdam als eerste gestart met dit spannende en interactieve spel voor jongeren van 10 tot en met 12 jaar.
Villa Eeckhoorn laat spelers zowel virtueel als in de praktijk kennismaken met duurzaamheid en voedsel en sluit aan bij de kerndoelen voor basisonderwijs. Spelers van deze games maken ook nog eens kans op een een actief uitje met de hele klas naar een biologische boerderij.
Villa Eeckhoorn is gratis online te spelen, zowel thuis of in de klas. De game speelt zich af op het virtueel landgoed Villa Eeckhoorn, compleet met een moestuin en kippen. De wat oudere eigenaresse Ottelien van Ravenzwaai tot Reuzenrad, Oot voor vrienden, is op zoek naar een erfgenaam die haar landgoed op een verantwoorde en duurzame manier kan beheren. Ben jij die beheerder op dit geheimzinnige landgoed?
Villa Eeckhoorn, meer informatie

RESET THE FUTURE in het Universiteitsmuseum Utrecht. Kies waar jij wilt wonen, speel de baas van een snoepfabriek en boek je ideale vakantie. Wat hebben de keuzes die je maakt van doen met vernielde oerwouden, verspilde energie en vervuilende auto’s? Doe mee met de game Reset the Future en ontwerp je eigen toekomst in het Universiteitsmuseum Utrecht. De expositie is nog te zien tot 5 augustus 2012.
Reset the Future, meer informatie

De Vrolijke Taart, zo heet het door kinderen ontworpen KlokHUIS dat in het Cascadepark in Almere Poort is gebouwd.  Er is een site aan het bouwen gewijd.
De volgende link bijvoorbeeld gaat over de elektriciteit.
Het Klokhuis bouwt

Maar hoe zit dat nu met kinderen? Kinderen groeien op met energie in overvloed. In goed verwarmde scholen en huizen, met tv, video, CD-speler en computer binnen handbereik. Toch is het van groot belang dat juist kinderen ontdekken wat energie is en waarom ook zij er bewust mee moeten omspringen. Daarom is Natuurlijk energie! ontwikkeld, een uniek en compleet lespakket dat u helpt om op een aantrekkelijke, boeiende en leerzame manier les te geven over energie.
Volty-folder Lespakket van www.natuurlijkenergie.nl voor boven-, midden- en onderbouw

Om een windturbine te maken kun je de aanwijzingen volgen die in het bouwplan staan. De turbine wordt een Savonius windturbine genoemd. Natuurlijk kan je bij elke vraag je leraar vragen om hulp. Probeer eerst zelf goed na te denken en je vraag zo op te lossen. Het lukt je (bijna) altijd en de kinderen die de windmolen al voor jullie gemaakt hebben vonden dit extra leuk.
Bouwplan voor een windturbine van papier voor groepen 7 en 8

Het bouwen van je eigen windmeter en het gebruik van die meter om de windsnelheid onder verschillende omstandigheden te bepalen door de Universiteit van Wageningen.
Handleiding om zelf een windmeter te bouwen

Bouw zelf een kleine windturbine met uitleg en instructie voor leraren (in het Engels).
PicoTurbine Windmill Plans and Experiments

De Sims™ 3 is een populaire PC game waarmee spelers een omgeving vol gesimuleerde mensen (de zogenaamde Sims) kunnen creëren en hun levens kunnen besturen. De zeer realistische game in combinatie met een uitdagende online lessenserie leent zich bij uitstek voor het bijbrengen van verantwoordelijkheids-gevoel voor mens en maatschappij en past daarom uitstekend bij het NME onderwijs, dat dezelfde ambitie heeft.
Code Name Future