Informatiebulletin oktober 2020, nummer 1

Uitgave van de Zaanse Energie Koöperatie

Een nieuw bulletin

Beste ZEK-leden en andere belangstellenden,

In april dit jaar is een online enquête onder onze leden en belangstellenden verspreid. Uit de antwoorden op de vagen blijkt, dat er veel behoefte is aan informatie over een aantal specifieke onderwerpen, die niet in de algemene ZEK-krant thuishoren. Een van de onderwerpen waar belangstelling voor is, is het verduurzamen van de eigen woonomgeving. Met trots verschijnt hierbij dan ook dit eerste informatiebulletin van de ZEK, dat gaat over dit door u gekozen onderwerp. 
Het volgende bulletin zal gaan over nieuwe ontwikkelingen betreffende de energietransitie.
Wij willen onze leden goed informeren over het opwekken van duurzame energie en over het besparen daarvan. Daarom komt de ZEK-krant drie keer per jaar uit en de informatiebulletins twee keer per jaar. Uiteraard staan wij open voor nieuwe ideeën.

RES Zaanstreek-Waterland

Tot 1 oktober konden commentaren (zienswijzen genoemd) op het concept van de Regionale Energie Strategie (RES) NH-Zuid worden ingeleverd. In deze concept-RES is aangegeven hoeveel energie we in deze regio gaan opwekken en in welke gebieden we kunnen zoeken voor nieuwe locaties voor windmolens en zonnepanelen. Het plan is om 430 miljoen kWh (0,43TWh ofwel de stroom voor ruim 140.000 huishoudens) per jaar te gaan produceren in onze regio in 2030. De ZEK heeft in zijn commentaar aangegeven dat in het concept alleen zonne-energie voorzien is en windenergie ontbreekt. Ons verzoek is om daar meer evenwicht in te brengen. Verder willen we verplicht 50% lokaal eigendom en vragen we ondersteuning bij het realiseren van duurzame energie projecten.

De binnengekomen commentaren worden komende tijd verwerkt. Na goedkeuring door de lokale besturen komt er medio 2021 een definitieve RES, waarmee de realisatie gestart kan worden.     

Warmtefonds: een warm huis voor iedereen!

Wat is eigenlijk belangrijk in het leven? Door de Coronacrisis is iedereen over deze vraag aan het denken gezet! Wat dacht je van een fijn leven voor iedereen op onze duurzame aarde?
Het is mogelijk om een eerlijke, mooie en duurzame samenleving te realiseren. Maar vanzelf gaat het niet, want er zitten vervuilende bedrijven in de weg die niet willen veranderen en politici die niet durven, om op de rem te gaan staan.
Onze overheid geeft miljarden uit om ons land en onze economie weer op te bouwen. Maar waar gaat dat geld naar toe? Gaan we door op de oude weg, of slaan we een nieuwe richting in?
We komen hier beter uit als we gelijk met de economische crisis ook de klimaatcrisis aanpakken. En als we dat op een eerlijke manier doen. Wij noemen dat eerlijk omschakelen of klimaatrechtvaardigheid. Hier wordt iedereen beter van!!
Wij (Milieudefensie) vragen aan de overheid om een warmtefonds in te stellen. In dit fonds komt geld om huizen te isoleren. Mensen met een lager inkomen betalen geen cent extra en profiteren wel van deze oplossing. Dit warmtefonds levert tienduizenden groene banen op en een flinke daling van de uitstoot van CO2. Door een energiebelasting voor grote bedrijven in te voeren, betalen zij voortaan ook voor hun vervuiling; dat doen ze namelijk nu nog niet. De opbrengsten van deze energiebelasting worden ingezet voor dit warmtefonds.
Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je je huis ook isoleren om energiekosten te besparen, ongeacht je inkomen? Bezoek dan deze website:
https://milieudefensie.nl/actueel/warmtefonds-een-warm-huis-voor-iedereen.pdf

Verbouwing bij George Poel

In 2016 waren we het er over eens dat de kamervloer niet meer om aan te zien was.
Na wikken en wegen viel in 2018 het besluit dat dan meteen de muur tussen keuken en kamer weggehaald zou worden. Op dat moment gingen we nadenken over verbetering van de isolatie van onze woning uit 1994. De vloerisolatie, dat was de aanleiding, kwam als eerste bij ons op. Na een eerste inspectie bleek al ‘piepschuim’ onder de vloer aanwezig, maar de dikte was beperkt. Wat rondkijken op het internet leverde op dat deze isolatie aan de magere kant was gemeten naar moderne isolatienormen en zeker te dun indien we in de toekomst zouden overschakelen op vloerverwarming. Ook bleek dat de nieuwe voerbedekking de kruipluiken zouden afdichten. De conclusie was: het wordt nu extra isoleren of pas over 20 jaar. De keuze viel op nu. We  leerden dat we al isolatie hadden voor warmtestroming door de vloer te beperken, maar nog niet tegen warmtestraling.
Zo werd het besluit genomen om reflectiefolie (in dit geval Tonzon) onder de vloer toe te passen.
Met een warmere vloer zou de muurisolatie de zwakste schakel worden. Omdat muren en plafond na het breekwerk gestuukt dienden te worden, ontstond de mogelijkheid om voor het stuuken een extra isolatielaag tegen de binnenmuur te zetten. Dit werd een kant en klare voorzetwand (Kingspan K17) waarbij isolatiemateriaal, nieuwe gipsplaten en damp werende folie in één pakket werden neergezet. Met de geplande aanpassing voor vloeren en wanden zouden we er warmpjes bij komen te zitten. Toen kwam het idee op om meteen vloerverwarming te realiseren. Één week lang twijfelde ik of het paste bij het huis en of het wel warm genoeg zou worden, maar toen hakte ik de knoop toch door: Alle radiatoren de kamer uit en volledige vloerverwarming. Daarbij bleek dat het infrezen in de bestaande vloer de beste oplossing was. Hierdoor bleef de vloer even hoog en bovendien was dit ook tegen beperkte kosten (veel goedkoper dan de nieuwe vloerbedekking!) te realiseren.
Toen alle werkzaamheden achter de rug waren bleken we een heerlijke warme kamer te hebben. Er kwam nog één klacht. Bij het koken voelde je opeens kou in je rug als gevolg van een niet vervangen ruit in de oude keuken. Na vervanging zaten we er ook warmpjes bij tijdens het kokkerellen.
Nog één nadeel: De houtkachel die we af en toe aan hebben voor de sfeer bleek bij de nieuwe isolatie teveel warmte af te geven.
Wanneer we nu sfeerverwarming inschakelen zetten we nu direct de deur naar de gang open om de overtollige warmte af te voeren naar de rest van het huis.

 

Warmtescanners gaan door

Vanaf november 2017 tot maart 2020 heeft de ZEK ca. 350 warmtescans uitgevoerd.
De ZEK heeft besloten om te stoppen met deze activiteit en zich te concentreren op het opwekken van lokale energie.

Aangezien er nog steeds behoefte blijkt te bestaan aan warmtescans hebben de vrijwilligers die dit uitvoeren besloten om door te gaan met deze werkzaamheden. In goed overleg met de ZEK is besloten om de warmtescans voort te zetten. Hiervoor is de Stichting Zaanse Warmte Scanners (SZWS) opgericht. De SZWS staat volledig los van de ZEK.

De SZWS verzorgt inspecties van woningen met een infraroodcamera en de daarbij behorende rapportage, met name in de gemeenten Zaanstad, Wormerland, Oostzaan en Landsmeer.
Door de SZWS kunnen ook warmtescans gemaakt worden van niet-commercieel vastgoed zoals kerken en clubgebouwen.

Bovengenoemde inspecties zijn mogelijk in de maanden november t/m maart, waarbij de buitentemperatuur 10°C of lager is en de gehele woning op 22°C verwarmd. Heeft u interesse om een warmtescan te laten maken kijk op www.zaansewarmtescanners.nl en meldt u aan.
Zij helpen met een warmtescan graag om uw energieverbruik te verlagen, uw kosten te reduceren en uw woning te verduurzamen. Familie, vrienden, kennissen, bekenden die geholpen kunnen worden met een warmtescan laat ze kijken op www.zaansewarmtescanners.nl
U kunt zich ook aanmelden door een e-mail te sturen aan zaansewarmtescanners@online.nl

Heeft u al eens een warmtescan laten uitvoeren en heeft u sindsdien energiebesparende maatregelen getroffen kunt u een controle warmtescan laten uitvoeren.

Na aanmelding ontvangt u van de SZWS via internet een vragenlijst, zodat wij ons een beeld kunnen vormen van uw woning. Daarnaast ontvangt u een betalingsverzoek. Na ontvangst van de vragenlijst en betaling maakt een SZWS-vrijwilliger een afspraak met u om de warmtescan
te maken. De rapportage van uw warmtescan met alle foto’s ontvangt u dan binnen 2 weken
via internet.

Een windmolen op je dak? (door Daniëlle Schouten)

Tijdens het online volgen van de Duurzame Dinsdag met de Duurzame troonrede op dinsdag
3 september jl. leerde ik meteen meer over een aantal duurzame Nederlandse initiatieven.
Dit voorbeeld stak er voor mij letterlijk en figuurlijk met vlag en wimpel bovenuit, het maakte mij nieuwsgierig. Graag deel ik het met de ZEK-leden. Ben dan ook reuze benieuwd of iemand dit al kent en zich hier al eens in heeft verdiept.
De Airturb is de compacte windturbine die gemakkelijk overal te plaatsen is. De Airturb is 1,40 meter hoog en weegt nog geen 25 kilo. Onder optimale omstandigheden levert hij per uur 600 Watt op en het is geluidsvrij. Begint al te draaien met de minste wind. Het is een verticale molen, dat wil zeggen het vangt wind uit alle windstreken op. Past op een plat dak en neemt maar 1 x 1 meter in gebruik. Gaaf om echt zelf windenergie op te wekken!
Het roept bij mij wel vragen op. Is een dak in de Zaanstreek geschikt om wind op te vangen? Het ligt er natuurlijk aan waar je huis staat maar ik waai graag even mee op de ervaringen van ZEK-leden. Is het haalbaar? En is het de investering inclusief installatie door erkende installateur en garantie waard? Kan het wel op een huis of is het wellicht beter om een aantal Airturbs te plaatsen op een woontoren? Of juist op de daken van een bedrijventerrein?
We horen het graag.
Danielle Schouten, mail naar info@zaanse-energie-kooperatie.nl

Besparen na gratis bezoek van energiecoach (alleen Zaanstad)

Slimme tips om energie te besparen, gratis bespaarproducten en verder geen enkele verplichting of vervolg. De gratis energiecoach van !WOON kan bij u thuis langskomen om met u in gesprek te gaan over hoe u minder energie kunt gebruiken. Minder verbruik betekent lagere energiekosten. Energiecoaches zijn vrijwilligers, getraind en begeleid door !WOON. Ook wanneer u al energiebewust bent, kan het bezoek u nieuwe inzichten geven.

Wat kunt u besparen?

Op de kale huurprijs heeft u weinig invloed, wel kunt u besparen op uw woonlasten door uw energierekening omlaag te brengen. De energiecoach neemt verschillende kleine bespaarproducten mee naar uw huis, zoals radiatorfolie, tochtband, een waterbesparende douchekop en ledlampen. U mag voor €20,- aan bespaarproducten (inkoopprijs) uitkiezen.
Hier betaalt u niets voor, want de kosten worden betaald door de Gemeente. Na het bezoek van de energiecoach ontvangt u een bespaarrapport op maat met daarin alle bespaarmogelijkheden voor uw huishouden.

Energiecoachgesprek in corona-tijd

Het is ook mogelijk om te videobellen met een energiecoach. Mocht u toch liever een gesprek aan huis hebben, dan wordt er rekening gehouden met de richtlijnen: geen handen schudden, bij milde klachten wordt er afgebeld en er wordt voldoende afstand gehouden.

Wilt u gebruik maken van dit aanbod en een bezoek krijgen van een coach uit de buurt?
Meld u dan aan voor een bezoek via de website van !WOON.
(https://www.wooninfo.nl/vraagbaak/energie/energiecoach) of bel naar 020 5230190.

De wereld van de kleding

Vrijdag 9 oktober was het de dag van de duurzaamheid in het onderwijs. De ‘Duurzame PABO‘ - waar studenten worden opgeleid tot juf of meester in het basisonderwijs – heeft dit jaar aandacht besteed aan het recyclen van kleding. Er is rond dit thema een mooi boek uitgekomen: ‘De wereld van de kleding‘. Stientje van Veldhoven is staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Zij schrijft in het voorwoord, dat zij enorm is geschrokken van het feit, dat er wel 7000 liter water nodig is voor het maken van een spijkerbroek.
‘Daar kan je wel 70 dagen van drinken, tanden poetsen, douchen en de wc doortrekken. Kleding is belangrijk, maar zoveel kostbaar water voor een spijkerbroek: dat zal toch anders moeten!!! Je kunt bijvoorbeeld oude spijkerbroeken uit elkaar halen en er een nieuwe van maken. Of je kunt kleding lenen in plaats van kopen. Of kleren repareren als er een gat in zit. Zo gaat kleding langer mee’.
Het boek is bedoeld als voorleesboek in de klas. Er staan allerlei verhalen in die door juffen en meesters zijn geschreven over het zuinig omgaan met kleding. De tweedehandskledingwinkel ‘HET’ in Zaandam geeft al jarenlang het goede voorbeeld. Hetty koopt mooie gedragen kleding in. De kledingstukken verkoopt zij weer, zodat deze een tweede leven krijgen. En iedereen kent wel de tweedehandswinkels, waar naast kleding ook allerlei andere spullen een nieuwe ‘eigenaar‘ krijgen. Via de site www.ideewaarde.nl zijn alle boeken voor de e-reader te koop. Enkele titels, die de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen: De kracht van nieuwe energie; De wereld van voedsel; De wereld van plastic; 32 lessen voor de toekomst; Duurzame oma en Duurzame ontwikkeling op de basisschool. En tenslotte: de organisatoren zijn bezig, om de bibliotheken warm te krijgen voor de aanschaf van het boek ‘De wereld van de kleding‘. Houd de BIB dus in de gaten. En last but not least: de BIB is ook goed bezig - al jarenlang - met de uitleen van boeken: die hoef je dus lekker niet nieuw te kopen.


Subsidie

Sinds 15-8-2019 heeft de overheid weer een isolatiesubsidie voor woningeigenaren. Indien je aan een aantal voorwaarden voldoet kan je ongeveer 20% subsidie ontvangen. De meest in het oog springende voorwaarden zijn dat je de werkzaamheden laat uitvoeren door een bedrijf, minimaal
een aantal m2 isoleert en minimaal 2 verschillende maatregelen neemt.
Omdat er beperkt gebruik werd gemaakt van deze regeling heeft de overheid de bijdrage voor de periode 1-6-2020 t/m 31-12-2020 verhoogd tot ongeveer 30%. De link voor deze subsidie met de details: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh/eigenaar-en-bewoner


Elektrolyse 50% efficiënter

Een internationaal team van onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Duitsland en Hongarije legde zich toe op het vinden van een efficiëntere manier om waterstof te produceren met de elektrokatalytische watersplitsingsreactie. Daarbij worden elektrische stroom en een katalysator gebruikt om de watermoleculen te splitsen. 

De onderzoekers ontdekten dat elektroden die bedekt waren met een katalysator van molybdeentelluride, een verbinding van molybdeen en telluur, een grotere hoeveelheid waterstofgas bleken te produceren tijdens de elektrolyse als er een specifiek patroon van sterke stroomstoten doorgestuurd werd. Door de stroomstoten door de zure elektrolyt - die vloeistof in het proces - te optimaliseren, konden de onderzoekers de hoeveelheid energie die nodig was om een bepaalde hoeveelheid waterstof te produceren, verminderen met bijna 50 procent.  

Copyright © 2020 Zaanse Energie Koöperatie
Alle rechten voorbehouden

Ons e-mailadres is:
contact@zaanse-energie-kooperatie.nl
De ZEK is gevestigd op Zaanweg 57 in Wormerveer
Postadres: Postbus 114, 1520 AC Wormerveer
Website: https://www.zaanse-energie-kooperatie.nl
Rekeningnummer: NL 61 TRIO 0254 706584

De ZEK is regelmatig in het nieuws.
De ZEK wil groeien om meer invloed te kunnen uitoefenen en ook meer duurzame projecten te kunnen ondersteunen.
Kent u iemand die u lid kunt maken ?
Voor 10 Euro is hij/zij donateur, voor 10 Euro en een eenmalige inleg van 50 Euro is hij/zij lid.
U kunt deze aanmelden via ons e-mailadres:
contact@zaanse-energie-kooperatie.nl of via de
website: www.zaanse-energie-kooperatie.nl